Verdens Teddybjørndag: 5 Fakta

Verdens Teddybjørn-dag 9. September feirer Teddybjørnen og alt den står for, i Norge kaller vi den gjerne for bamse eller kosebamse og svært mange av oss har et forhold til en bamse eller et annet kosedyr fra da vi var små.

Drawing the Line, Clifford Berryman November 16, 1902 The Washington Post.

1. Teddybjørn

Dette er kanskje kjent for noen, men ikke mindre viktig av den grunn. Teddybjørnen kom i produksjon etter at President Theodore “Teddy” Roosevelt dro på jakt i 1902 og nektet å skyte en liten bjørn. Theodore ble så ertet for hendelsen av media og bjørnen ble kalt “Teddy’s bear”. Dette ga leketøyprodusenter ideen om å lage Teddybjørnen.

2. Dyrest

I dag er det flere teddybjørner som blir solgt på auksjon som samleobjekter. Verdens dyreste Teddybjørn ble solgt i Monaco i 2000 for hele 1,7 million norske kroner! Teddy bjørnen var produsert i et samarbeid mellom leketøy-leverandøren Steiff og klesdesigneren Louis Vuitton.

Margarete Steiff fra Steiff museum – Foto av Holger Uwe Schmitt (Own work) [CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Margarete Steiff

Margarete Steiff grunnla kosedyr-produsenten Steiff i 1880, selskapet har siden stått bak mange av verdens mest berømte kosedyr.

3. Sørgebjørn

I 1912, når verden fikk nyhetene om at Titanic hadde sunket, lagde den Tyske leketøysprodusenten, Steiff 500 svarte Teddybjørner for å hedre ofrene. Den sorte Teddybjørnen ble kalt “mourning bears” eller “sørge bjørner” på norsk.

4. Størrelse

Verdens største Teddybjørn holder til i Kansas i USA og er nesten 17 meter høy! Den minste Teddybjørnen som kan kjøpes ble laget av den Sørafrikanske Cheryl Moss og er kun 0.7 cm!

5. Bamseportrett